Hvordan bruger man TikTok som musiker?

Er du heller ikke typen der deler sin musik på TikTok? Det er jo en app for børn… Det er en trend som går over. Det forpurre integriteten i den kreative process. En app uden fordybelse og funderet i en hengiven overgivelse til øjeblikkelig tilfredsstillelse. Vi er tilbøjelige til at give ret i alt det ovenstående, men TikTok har over 200.000 månedlige aktive brugere i Danmark og over 689 millioner månedlig aktive brugere på verdensplan. Det er det 7. mest brugte medie lige efter instagram, samt den i øjeblikket hurtigst voksende platform i verden. Det er umiddelbart svært at modargumentere appens potentiale. 

I øjeblikket er brugerbasen i Danmark meget ung, og ligger i gennemsnit mellem 9-14 år. Og det er altså på trods af TikToks alderbegrænsning på 13 år. På verdensplan er folk lidt ældre, mellem 18 og 24 år gamle. Det er nok mere den aldersgruppe man gerne vil ramme som musiker. Hertil skal det siges, at TikTok er en platform i rivende udvikling som kun lokker flere til, f.eks. har flere amerikanske stjerner brugt den med stor succes. Det som for alvor viste TikToks potentiale for musikere var da den dengang mindre kendte Lil Nas X lagde den efterhånden ret så velkendte sang Old Time Road op på TikTok. Her promoverede han sangen som et meme, hvilket betød at andre delte videoer de lagde op af dem selv, med Old Time Road i baggrunden. Inden længe var nummeret gået viralt, og det endte med slå rekorden for at være det nummer som har ligget nummer 1 på Billboards top-100 liste i længst tid. 

Nu er der vist lagt grobund for at kunne sige, at TikTok er en unik mulighed for at få spredt sin musik. Læs videre hvis det kunne have interesse i at vide mere om app'en, som deler vandene. Hvis du ikke er interesseret i alt det bagvedliggende info, og bare gerne vil igang, så hop ned til vores guide om at få flere følgere og flere visninger og hvordan man får sin musik til at trende på TikTok længere nede. 

Hvad er TikTok?


TikTok er et kinesisk socialt medie ejet af Bytedance, som er lavet til at dele videoer. Det bruges til at lave små korte musik/lip-sync, danse, komedie eller talentvideoer på mellem 3-15 sekunder. Man kan også lave korte videoer som looper, på mellem 3 og 60 sekunder.

Bytedance ejer også appen Douyin som levede side om side, i konkurrence med Muscal.ly. Douyin vandt stort på det kinesiske marked på grund af deres algoritme, og i 2017 var Bytedance den hurtigst-voksende virksomhed i Kina. Douyin er egentlig blot TikTok i Kina (endda med samme logo), som i skrivende stund har omkring 600 millioner månedlig aktive brugere. I 2018 opkøbte Bytedance Musical.ly og som en del af deres internationale lancering ændrede de navnet på Musical.ly til det som vi idag kender som TikTok. Deres Douyin til det vestlige marked, kan man sige. En slags to-i-en-app som er adskilt ift. brugerbase, men baseret på en fælles algoritme. Opdelingen mellem TikTok og Douyin er opstået for at kunne overholde kinesiske censurregler, som bekendt er en hel del strengere end i vesten. Det skal nævnes at det er en app som har modtaget stor kritik for at opbevare og videresælge ens data, så vær bevidst om hvad du lægger op! Det er generelt også vigtigt at overveje hvad man lægger noget op på sociale medier. I forhold til at skabe et stort følge og blive set af mange er det også vigtigt, men det kommer vi til senere.




Tiktok 2

Algoritmen

TikTok har en funktion hvor man kan finde videoer fra dem man følger, men det som virkelig har lykkedes for TikTok er deres feed, som de kalder for “For You”. Ligesom de andre SoMe platforme, er TikTok styret af en artificial intelligence (AI). TikToks AI, ligesom de andre SoMe platforme, viser videoer, ift. hvilke andre videoer du ser færdig, liker og kommentere på, men TikToks “For You” feed er den eneste som udelukkende er styret af en såkaldt “recommendation engine”. For hvis man ser på Facebook, Youtube, og Instagram, også selvom det er platforme som bliver mere og mere drevet af AI, specielt Youtube, så er det stadig platforme som er baseret på at folk skal navigere rundt på siden.  Det er altså brugerne som skal vælge det indhold de gerne vil interagere med. På TikTok er der ikke nogle aktive valg, og man har som bruger (modtager) ikke nogen aktiv magt over det indhold som bliver vist. Det er baseret på AI’ens algoritme. 

Soundchart argumenterer for en anden grund som også har haft stor indflydelse på TikToks succes. TikToks algoritme skiller sig ud fra resten af de sociale medier, fordi de basere deres platform på en many-to-many form for kommunikation. Alle SoMe platforme er underlagt den samme regel, at jo flere mennesker der bruger platformen, jo mere er den værd. Og jo mere aktive brugerne er jo bedre. På TikTok er det næsten halvdelen af dem der bruger platformen som også lægger videoer op. Dvs. at der er langt flere skabere af indhold på platformen end på nogen anden platform, og den tendens udnyttes. En af årsagerne kan være at det er så nemt at lægge indhold op på siden, en anden er at trends har det med at blive delt hyppigere, men det kommer vi til. De store SoMe-platforme som vi kender (Facebook, Youtube, Instagram) basere alle sammen mere eller mindre på en one-to-many form for kommunikation. Jeg lægger en video op på Facebook, og så vil en del af dem som følger mig og kender mig i forvejen (med mindre man laver betalte opslag af den ene eller anden slags selvfølgelig) få vist det indhold jeg lægger op. 

Hvordan foregår det så egentlig i praksis? 

Du starter med at sætte din bruger op hvor du kan vælge nogle interesser som herefter guider dit feed. Du kan også vælge at skippe det step og så vil du blot blive vist de videoer som generelt har haft mest rækkevidde på platformen. Jo længere tid du bruger på appen, jo mere vil den skræddersy indholdet så det matcher din adfærd på siden, altså hvad du ser mest. 

På Facebook, Youtube og Instagram kommer ens indhold kun ud til ens venner eller folk som deler det. Hvis du lægger en video op på TikTok, bliver den delt til en lille “test-gruppe” udvalgt af TikTok. Afhængigt af hvor godt videoen bliver modtaget, liket, delt, kommenteret på osv. af denne gruppe, bliver videoen delt til en større gruppe på TikTok. Man kan styre retning mod hvem man sender sin videoer ud til ved brug af hashtags, kategorier og evt. brug af effekter som TikTok introducerer på deres platform. Denne process fortsætter indtil man enten går viralt eller bliver begravet i støjen af alt det andet larm som bliver delt derinde. Hver gang nogen lægger en video op igangsættes denne process, ved hver eneste video. Det betyder, at man på TikTok har nemmere ved at bryde sine egne sociale kredse og nå ud til et større publikum hvis man følger TikToks spilleregler. Derfor er Challenges og memes meget populært, netop fordi at både afsender og modtager får noget ud af dem. Hvis der f.eks. er en sang som er ved at blive populær, så vil andre brugere som lægger videoer op med den sang, også få flere views. Algoritmen forvandler altså modtager til afsender, gennem en fælles trend. Lil Nas X udtaler også til New York Times, at sangen næsten stod stille før han lagde sin sang på TikTok, og det var netop fordi folk tog sangen til sig og lagde sine egne videoer ud med Old Time Road, at den spredte sig.
TikTok "challenges"
Jason Derulo, Lil Nas X og Maggie Lindemann har haft stor success med at markedsføre deres musik på platformen med challenges

TikTok "challenges"

Et eksempel på en challenge kunne være Jason Derulo, Puri og Jhorrmountain’s sang 'Coño', hvor sangen skulle køre imens man lavede outfit og makeup videoer. Der er en masse andre eksempler på challenges her. Men denne adfærd kan og er altså blevet udnyttet af musikere som gerne vil have deres musik ud. Et andet eksempel Maggie Lindemann, som har lagt nummer til den ret så virale #Plankchallenge som også har udviklet flere variationer, som f.eks. #stairshuffle. Tjek linket for at se hvad det drejer sig om. Der er blevet lavet over 4.000.000 #Plankchallenge videoer på TikTok og Maggie Lindemann har nu over 700.000.000 afspilninger på Spotify på dette ene nummer.

Artistens guide til TikTok


Det store spørgsmål er jo så, hvordan bærer man sig ad, hvis man gerne vil benytte TikTok som en del af sin professionelle markedsføring?  Ligesom på Facebook, Instagram, Youtube og enhver anden SoMe platform, er det vigtigt at skabe et følge, så ens indhold får en større rækkevidde på TikTok. Hvis pointen med din TikTok-profil er at guide brugeren til din musik, så er det vigtigt at du bygger din profil op omkring det formål. Du må gøre dig nogle tanker om hvordan du inkludere din musik i det indhold du lægger op. Det er ikke nok bare at lægge små udsnit af ens musik op, som man måske kan på Facebook og Instagram. Man er nødt til at følge kulturen på TikTok, og TikToks algoritme, og lægge videoer op som passer dertil. Det betyder så også at man skal overveje sin musik i forhold til algoritmen. Dit indhold bliver nødt til at være kort og engagerende.

Ifølge Soundchart, er der en del overvejelser som man bør gøre sig før man laver en profil, som vi synes er nogle gode pointer (for at læse fra kilden se her link).




Hvordan får man flere følgere og flere visninger?

1. Vælg et tema og vær konsekvent.

Hvis du forsøger at finde den helt store berømthed på TikTok, er det vigtigt at du vælger et tema ud over din musik, som skal lede retning for det indhold du lægger op. Hvis du konsekvent laver den samme type indhold, så er det nemmere for TikToks algoritme at placere dig inden for en bestemt kategori. På trods af risikoen for at gå på kompromis med din oprindelige ide, så er du nødt til at spørge dig selv, hvad skal din fremtidige TikTok profil egentlig profilere? Skal du lave comedy? Skønheds eller sundhedstips? Tips til musikproduktion? Meningen med disse tiltag er altså at du skal skabe opmærksomhed omkring din musik. Det er kun din fantasi der sætter grænser, så længe det fastholder et publikum på en måde så dit publikum har lyst til at implementere din musik i deres videoer. 

Der er mange måder at gøre det på. F.eks. laver Will Smith sketches og små korte, sjove videoer, hvor Mike Posner synger covernumre valgt at dem som følger og kommentere.

2. Brug hashtags!

Hashtags er den nemmeste måde at styre relevansen af dit indhold og det gør det nemmere for TikToks algoritme at definere typen af indhold. Kort sagt betyder det, at der er større mulighed for at dine videoer når ud til flere mennesker, men også de rigtige mennesker, hvis du benytter populære hashtags som matcher dit indhold. Hvis det er svært at gennemskue hvilke hashtags der er populære i øjeblikket, så tjek dit “discover” feed ud, der kan du få en ide om hvad der trender. 

3. Følg trends og vær med til de populære challenges

Som det f.eks. var tilfældet både med Lil Nas X og Maggie Lindemann, så er deres videoer dukket op fordi de har reddet på bølgen af trends og/eller populære challenges. Opstår der en ny challenge på TikTok er der en større sandsynlighed for at brugere ser den slags videoer. Hvis man gerne selv vil have sit følge til at vokse, er det derfor en god ide at tage del i disse challenges og trends, da man derigennem selv kan opsnappe et stort antal følgere, hvis ens videoer er underholdende vel at mærket. Det er, som tidligere nævnt, det som gør TikTok så enestående i forhold til andre SoMe-platforme, netop den hurtige transformation fra at være modtager, til selv at kunne tage del i trenden og uploade sit indhold til sit eget publikum. 
 
Her er det igen vigtigt at nævne hashtagget! For der er oftest (stort set altid) et hashtag forbundet med den givne trend eller challenge.

4. Feature din musik derinde!

Der må ikke være tvivl om dit foretagende udenfor platformen. Det skal stå helt klart for enhver følger du har, hvad du laver. Så brug endelig din egen musik til de videoer du lægger op, og gem offentliggørelsen af dit nye nummer, og læg den op imens du laver noget som du tænker at dine følgere synes er underholdende. Der er fart på TikTok, og som en anden Tinder swiper folk forbi, hvis indholdet ikke er underholdende og interessant. 

5. Brug TikToks analyseværktøjer

TikTok har for nyligt stillet et analyseværktøj til rådighed, et såkaldt dashboard, helt gratis, som de kalder for TikTok Pro. Man kan skifte til TikTok Pro hvis man går ind under administrer konto → skift til TikTok Pro. Hvis man gerne vil inkorporere TikTok i sin markedsføringsstrategi, er det en god ide at skifte med det samme, da den data man indsamler kun gælder fra den dag man skiftede til TikTok Pro. Som TikTok Pro bruger er der tre forskellige views:

  • 1. Profile overview, som inkludere hvor mange visninger ens videoer, og profil har fået over de sidste 7 dage, samt udviklingen i forhold til følgere.
  • 2. Du får indsigt i data vedrørende det indhold du lægger op. Det organiseres fra det nyeste til det ældste og du får indsigt i data om hver enkelt video, alt fra likes, antal kommentarer, delinger, hvilken type trafik du får på din profil, samt hvor dit publikum befinder sig geografisk, m.m.
  • 3. Det sidste view giver dig indsigt i din følgerbase. Hvor mange følgere har du, grafer over udviklingen, kønsratio, geografi, osv. 

6. Lad vær med at blive udvist derinde fra

TikTok giver udtryk for at de er meget aktive i kampen mod uanstændig opførsel på platformen. Så for at sikre en autentisk oplevelse derinde, slår de hårdt ned på nedladende og/eller hadefuldt sprog, samt alt der virker som spam. Sørg derfor altid at overholde disse regler:
                    1. Ikke at bruge allerede forbudte hashtags
                    2. Slette en masse indhold på samme tid
                    3. Følge og stoppe med at følge folk gentagne gange på kort tid
                    4. Bruge ophavsretligt beskyttet materiale

Men uanset hvor mange følgere dit indhold skaber, er det ingenting ift. det antal følgere de musikere som skaber trenden eller challengen får. Derfor, der hvor man får den store følgeskare er når ens musik starter en sådan trend.

Hvordan får man sin musik til at trende på TikTok?

Som det måske er blevet insinueret et par gange igennem bloggen her, så er det challenges der er det store potentiale for musikere på TikTok. For selvom konkurrencen om at lave den fede challenge bliver større og større, så er det stadig fair game for alle. Det som det kræver er en catchy sang, eller blot at sangen har et catchy øjeblik og så et lille antal velvalgte influencers til at sparke det ud over rampen, så kan alt lade sig gøre. Soundchart kommer med en step-by-step guide til hvordan man igangsætter en god challenge: 

1. Brug tid på TikTok

Det kan ikke blive sagt nok. TikTok er en speciel platform, med et meget specielt fællesskab som diktere en speciel adfærd. Man er nødt til at forstå sproget derinde, hvad trender, hvilke hashtags er populære, hvilke challenges dyrkes i øjeblikket? Man er nødt til at bruge tid derinde for at forstå de sociale bevægelser som er i spil, ellers kan man hurtig komme til at virke gammel og outdated. Prøv at forstå hvilke trends der er populære og hvorfor. Det er vigtigt i de senere skridt. 

2. Find dit 15-sekunders TikTok-øjeblik

TikTok er en platform som er drevet af hurtige korte klip. TikTok anbefaler selv, at deres videoer er omkring 9-15 sekunder lange. Din challenge bør derfor retter sig derefter. Når det er sagt, så er det ikke en regel, men det er oftest videoer inden for denne længde som er succesfulde. Du skal sørge for at vælge en sang, eller et uddrag fra en sang som har energi. Det kan være lige op til det fede drop, eller et øjeblik hvor der sker noget andet uventet. Det kan også være at teksten siger noget som kan relatere til en bestemt handling. Det øjeblik i sangen som du tænker har det største potentiale for at gå viralt. Det kan f.eks. være en dans. Hvordan kan dette lille uddrag af din sang få sit eget liv? Hvordan kan andre mennesker få underholdning ud af at uploade videoer af sig selv med din musik?

3. Tjek om din sang er distribueret til TikTok

Det er simpelt at tjekke om ens musik er distribueret til TikTok, men det er en god ide at være sikker. For ellers kan det være svært for TikTok brugere at dele din musik, da den sjovt nok ikke ligger der. Vi kan fortælle, at har man DiGiDi som distributør, så er din musik distribueret til TikTok. 

4. Tænk over din challenge 

Når du skal til at lave en challenge, så er det vigtigt altid at stille dig selv spørgsmålet, hvad får modtagerne ud af det? Hvad gør at lige netop din challenge bliver husket frem for andre? Din challenge bliver nødt til engagere modtageren, og være nem at forstå. Der skal ikke herske nogen tvivl om hvad din challenge går ud på!

Den anden del man skal tænke over er, hvad kan andre skabere få ud af din challenge? Hvordan kan de reproducere dit indhold på kreative måder som gør deres profil spændende? Kan den ses flere gange? Er den nem at genskabe? Er der nok kreativt rum til at andre kan finde på tilføjelser eller modifikationer af din challenge, så den lever videre? Challenges skal mere ses som en skabelon andre skabere kan bruge til at lave deres egne videoer. Husk, at hver gang din challenge deles så tager den videoer på sin egen rejse ud i TikToks univers, og så gør det ikke noget at det ikke er en tro kopi af din challenge. Det handler om at få sangen ud!

5. Vælg et hashtag man husker!

Det kan ikke siges nok, find på et hashtag man husker. Enhver trend skal have et navn for ellers bliver det svært for modtageren at man identificere og engagere sig i den. På samme tid, er det også det navn som vil blive associeret med din musik, så tænk over det. Det betyder noget!

6. Udvælg til TikTok publikum og lokaliser influencere som kan og vil hjælpe dig med at nå ud til dem

Hvem er dit TikTok publikum? Det er du nødt til at tænke over og basere dit indhold på. Hvad er de interesseret i? Hvilke typer TikTok videoer kan de ellers godt lide? Når du har svar på disse spørgsmål, så bliver det næste, at finde ud af hvilke influencere som har et godt tag på det publikum så de kan hjælpe dig med at nå ud til dem?

Når du kontakter influencere er det også en god ide at høre hvad de synes om ens idé, da de har mere erfaring med at dele videoer. Hvis en influencer synes godt om din ide, så er det ofte en god indikator for om din video kan viralt eller ej. Så spørg hvad de synes, og vær parat til at få at vide, at det er en dårlig ide. Det er der ingen skam i, det er et svært medie.

7. Tænk kunderejse!

Det her er nok det aller vigtigste skridt når det kommer til at promovere sig på TikTok. Vi har med tiden set mange sange gå viralt, uden nogen reel, betydningsfuld indflydelse på artistens karriere. Det sidste man har lyst til, er at ens sang udelukkende bliver husket i TikTok-regi som en del af en eller anden challenge. 

Derfor er det vigtigt at du tænker over hvordan du konvertere dit publikum til andre platforme, om det er Instagram, Spotify eller hvad du vælger, og tænk så over hvordan du får dem til at blive. For selvom viral markedsføring er en god måde at skabe opmærksomhed på, så er det trods alt ikke sådan man opbygger en loyal fanbase. Forhåbningen er jo, at TikTok kan være en del af en større markedsføringsplan, og ikke stå alene, så det kan have en længerevarende effekt på din karriere. 

8. Sæt igang!

Til slut, når du har sat hak ved alle kasserne, og du har gjort dig alle overvejelserne, så er det egentlig bare om at komme i gang og uploade din challenge. Herfra er der ikke så meget andet at gøre end at vente og se hvor denne virale rejse flyver dig hen. Men husk på, at TikTok er et omskifteligt fællesskab, og trends kommer og går. Det betyder også at vinduet for at konvertere al den opmærksomhed din challenge har givet dig om til noget længerevarende og betydningsfuld, vil være smalt. 

Vi håber at du kunne bruge nogle af alle disse råd, og de måske har hjulpet i forhold til hvilke overvejelser man skal gøre sig, hvis man gerne vil inkludere TikTok som en del af sin markedsføringsstrategi og branding.
Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig
“Det har aldrig været nemmere at leje et lydstudie”

Filtrer på lokation, pris, udstyr og meget andet, og book det studie der passer dig

Få overblikket lige her!

Sources
  1. https://soundcharts.com/blog/tiktok-guide-for-artists-and-music-professionals#what-is-tiktok
  2. https://blog.globalwebindex.com/trends/tiktok-music-social-media/
  3. https://time.com/5561466/lil-nas-x-old-town-road-billboard/
  4. https://newsroom.tiktok.com/en-us/how-tiktok-recommends-videos-for-you/
  5. https://ads.tiktok.com/help/article?aid=9626
  6. https://www.oberlo.com/blog/tiktok-statistics
  7. Picture used for this blog: "TikTok-als-Puzzle" by Christoph Scholz is licensed with CC BY-SA 2.0. To view a copy of this license, visithttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/