Sådan færdiggør du en podcast i København

Sådan færdiggør du en podcast i København

Post-produktion og redigering efter optagelse af Podcast

Når optagelsen af din podcast er færdig, begynder en vigtig fase: post-produktion og redigering. Dette trin er meget vigtigt for at sikre, at din podcast lyder professionel, engagerende og fri for fejl.

Med 1,5 millioner podcast udgivelser i verdenen hver eneste måned, bliver lydkvaliteten virkelig vigtig for at en lytter ikke hopper videre til en anden podcast. I takt med en podcast er blevet virkelig populært, har det også hævet niveuet en podcast skal være på. Det samme gælder indenfor lydkvalitet i musik - hvis din efterbehandling ikke er professionelt lavet, og du gerne vil blive spillet i radio’en ligesom mange andre, så spiller førstegangs indtryk i lydkvalitet bare en afgørende rolle. Specielt når der er mange om buddet. Du kan læse mere om fordelene ved at få lavet mix & mastering professionelt her

Step by step efter du har optaget din podcast

Step 1 - Import af Optagelser

Først og fremmest skal dine optagelser importeres til en Digital Audio Workstation (DAW) software, såsom Adobe Audition, GarageBand eller Audacity. Dette program bliver dit værktøj til at redigere og finpudse dine optagelser. Du kan dykke mere ned i hvad er en DAW og hvilken skal du vælge her

Step 2 - Klipning og Redigering

Det næste skridt er at klippe og redigere episoden for at skabe en flydende og sammenhængende fortælling. Dette kan involvere fjernelse af pauser, gentagelser og fejl. Du kan også omarrangere segmenter for at sikre, at indholdet er logisk og engagerende for lytterne.

Step 3 - Tilføjelse af Musik og Lydeffekter

Musik og lydeffekter kan forbedre lytteoplevelsen markant. Du kan tilføje et intro- og outro-stykke musik, jingle eller andre lydeffekter, der passer til temaet og tonen i din podcast. Det er vigtigt at sikre, at disse elementer ikke overdøver selvle podcast optagelsen, men snarere supplerer den.

Step 4 - Equalisering (EQ)

Redigering af podcast

Equalisering er processen med at justere frekvensbalancen i dine optagelser. Dette kan hjælpe med at forbedre klarheden og kvaliteten af stemmerne. Ved at justere bas, mellemtoner og diskant kan du sikre, at din podcast lyder velafbalanceret.

De fleste podcast studier i københavn har god akkustik regulering, så du behøver ikke de mest komplicerede EQ indstillinger. Her vil en tommelfingeregel være at skære alle bas frekvenser fra

Dette kan inkludere fjernelse af baggrundsstøj, vejrtrækningslyde, pludselige lyde eller andre uønskede elementer.

Start med et “Low Cut” på din EQ

  • Frekvens: 80-100K

Dette vil fjerne llyde som rumlen og brum, der kan forstyrre vokalen. Dette hjælper med at rense optagelsen og fokusere på de frekvenser, der er vigtige for stemmen

Tilføj en EQ mere som fokusere på midten af frekvensområdet

  • Frekvens: 200-400K

Lavfrekvenser i dette område kan gøre vokalen mudret og utydelig. Skær let i dette område (f.eks. -3 dB) for at reducere muddiness og give mere klarhed til vokalen.

Den sidste EQ setting er at hæve høj frekvens områder

  • Frekvens: 4-15K

Dette område indeholder mange af de detaljer, der kan gøre vokalen mere livlig. Men vær forsigtig med ikke at overdrive, da det også kan forstærke hvæselyse som “s” og “t” lyder.

Step 5 - Justering af lydniveauer

Ensartede lydniveauer er afgørende for en professionel podcast. Dette indebærer justering af lydstyrken på de forskellige spor, så de passer godt sammen. En ekstra tilføjelse efter at have justeret lydnivuet på de forskellige optagelser af dialogen i podcasten er at bruge en kompressor. En kompressor kan være lidt kompliceret, men er et lydredigeringsværktøj, der reducerer forskellen mellem de højeste og laveste lyde i din optagelse. Dette betyder, at de højere lyde bliver dæmpet, mens de lavere lyde bliver hævet, hvilket skaber en mere ensartet lydstyrke. En kompressor i et DAW har typisk nogle vokal forudstillinger man kan vælge (presets), disse gør et godt nok stykke arbejde uden det behøver at blive for kompliceret.

Step 6 - Mastering

Mastering er det sidste skridt i post-produktionsprocessen. Her sørger du for, at hele episoden har et ensartet lydniveau og klarhed. Dette indebærer ofte brug af komprimering, normalisering og andre mastering-værktøjer for at sikre, at episoden lyder professionel og er klar til distribution. Igen bruges en kompressor til dette - men det kan være svær at styre, da det er et ret kompliceret stykke værktøj til mastering. Generelt skal alt lydnivue maks være -6db og herefter bruges kompressoren til at komprimere lyden og herefter gaine den til -1db. Men det anbefales klart at få en proffesionel til at gøre dette step. Som du kan se på nedenstående lydklip, udjævner mastering forskellen i det lave områder med de høje - så du får et helt ensarten lydbillede.

Vi har en oversigt over mastering i København her.

mastering københavn

Eksport og Formatering

Når redigeringen og mastering er afsluttet, eksporterer du episoden i det ønskede lydformat, ofte MP3 eller WAV. Det er vigtigt at vælge den rette bitrate og sample rate for at sikre en god balance mellem lydkvalitet og filstørrelse.

Korrekt Metadata

Inden episoden uploades, skal du tilføje metadata som titel, beskrivelse, kunstnernavn og episode-nummer. Disse oplysninger hjælper lytterne med at finde og identificere din podcast og er afgørende for at sikre en professionel præsentation.

Samlet Set

Post-produktion og redigering er kritiske trin af en vellykket podcast. Gennem rensning af lyd, klipning, tilføjelse af musik og lydeffekter, justering af lydniveauer, equalisering, mastering og korrekt formatering kan du sikre, at din podcast har en god lydkvalitet man gerne vil lytte på. Ved at investere tid og kræfter i denne proces, kan du skabe episoder, der ikke kun lyder godt, men også skiller sig ud i en konkurrencepræget podcast-verden. Læs mere her hvis du vil vide mere om Podcast studier København.